Edzőtábor 2020 Királyrét

 Mint minden évben, idén is augusztus első hetében tartottuk hagyományos mondható egyesületi edzőtáborunkat. Különleges helyszínt, Királyrétet választottuk, hogy együtt eltöltsünk egy mozgalmas hetet és felfedezzük a környéket. A csodálatos Börzsöny vidéke sok élményt és lehetőséget tartogatott számunkra, domborzatával és hegycsúcsaira vezető túraútvonalaival pedig megfelelő kiegészítést adott a tábor fizikai terheléséhez. 

A magas színtű harmóniával rendelkező helyszín tökéletes környezetet biztosított az edzések anyagához. A 31 fő résztvevő pozitív gondolkodásának köszönhetően az időjárás is a tervezett programhoz igazodott.

A tematikában tervezett utolsó edzés mindig a vízben zajlik. A kert igényeSzállásunk egy régi kastély épületben volt, jó hangulatú helyiségeivel, patinás berendezésével és megfelelő felszereltségével. A változatos napi háromszori étkezés menü rendszerben történt. A tágas étteremben kaja cápák is megjelentek.  

Az edzések a szabadban zajlottak éjjel-nappal szárazon és vízben egyaránt.

Az esti edzéseken a karate szellemi oldala került fókuszba, a technikák megfelelő érzéssel történő gyakorlásával. A választott küzdelmi elemek helyes végrehajtása szépen párhuzamba került a reggeli speciális tréningekkel.

Ebben az évben a japán kard használatával ismerkedhettek meg az érdeklődők.  A karatékák mellett a hozzátartozók is elsajátíthatták az alap mozdulatokat, technikákat, formagyakorlatokat és a szamuráj szellemet. Páros gyakorlatokkal és Kata értelmezésekkel a bokken-ek kontaktjára is sor került, illetve lehetőség nyílt az igényes fém díszkardok precíz használatára. Gondolat ébresztőként a Karate-Do és a Iai-Do kapcsolatának megvilágításával minden részvevő kis feladatot kapott, egyéni Kata részlet átalakításával és bemutatásával.

A szállás medencéjében jó hangulatú tréningre került sor a heti karate anyag összefoglalásával és a víz speciális kihasználásával, természetesen teljes karate öltözetben.   

A program tervezetet maradéktalanul sikerült végrehajtani. 

Az edzések közti időt számos közös tevékenység tette tartalmassá, amelyekben a kísérők is részt vettek. Az első este kis sétával megismertük a közelben lévő területet. Másnap a már presztízs mérkőzésnek számító „öreg-fiatal” foci mérkőzés tette próbára a játékosok épségét. Kedden meglátogattuk a Hiúz-házat, mely sok érdekességet őriz a környék élővilágáról. Végig sétáltunk az innen induló egyik tanösvényen, hogy megismerhessük a Börzsöny környezetét és magunkba szívjuk energiáját. A szálláson felállított biliárdasztal folyamatosan használatban volt, így az egyik este versenyre is sor került belőle.    

A hét közepén beiktatott „pihenő napon” nem túl rövid, de tartalmas túrát tettünk a Nagy Hideg-hegyre. Sokszor nehéz terepen haladva megismertük a Börzsöny több nevezetes pontját, néhány csúcsát is meghódítva. A vadregényes szép környék és a csodálatos panoráma felejthetetlen élménnyel ajándékozott meg minket, melyek feledtették a nap nehézségeit.   

Egyik nap délelőttjén speciális szabályok alkalmazásával vízilabda bajnokság is zajlott, amely teljesen átmozgatta a játékosokat és nagy sikert is aratott. Ennek bizonyítékaként többen szabadidőkben is játszották. 

A versenyek mellett regenerálódásra is volt idő. Egyik délután a verőcei strandon megmártózhattunk a Dunában és lazíthattunk pát órát.

Az utolsó nap délelőttjén kitört a számháború, mely két fordulóban döntetlenre végződött. A helyszíni lehetőségek között igazi csemegének a Segway megismerése és használata számított. A vállalkozó kedvűek rövid oktatás után gyakorlatban is kipróbálhatták a különleges eszközt. Előbb az udvaron kialakított kis rutin pályán gyakorolhattunk, majd terepre is kigurultunk. 

Óriási élmény volt, mindenki nagyon feldobott hangulatban beszélt róla. A tapasztalatokból kiindulva biztosan lesz köztünk, aki valamikor még Segway talpra pattan. Az élmény mellett edzés szempontból is hasznos tevékenység volt, hiszen az egyensúly érzék fejlődése mellett a folyamatos korrekció a lábakat is igénybe vette.  

A táborzáró bankett jó hangulatban telt, szalonnasütéssel megspékelve. A rövid értékelés után a közösen elénekelt Shotokan induló hangjai bejárták a Börzsöny éterét.  

Összességében egy jó hangulatú és szakmailag is megfelelő és különleges táboron vagyunk túl. A tervezett szempontok érvényesültek és a megfelelő technikai gyakorlás mellett maximálisan kihasználtuk a hely adottságait. Ez a hét is jó példája volt, hogy a kiváló társaság és csapat szellem a kulcsa mindennek. Köszönve a részvételt mindenkinek további különleges napokat kívánunk.